O NAS, KDO SMO, ZGODOVINO

Spoznajte našo pristno zgodbo

Zgodba Limoni Šik

Zgodba Limoni Šik se je rodila iz čiste ljubezni do enega najbolj poznanih digestivov, limoncello, ki izvira iz južne Italije. Izdelan je iz vrste limone, ki raste le na obali Amalfija, južno od Napolija. In od tam prihajajo tudi sadeži, ki polnijo naše steklenice.

Ko je Luka Šik pred leti obiskal Sorrento, ga je prevzel okus te žgane pijače, ki vam jo bodo v Italiji obvezno ponudili po obroku. Domov se je vrnil z vrečo limon Sfusato Amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo, in odločen, da bo pijačo poskusil izdelati sam. Prvi poskus ni bil uspešen. 

Pravzaprav do njega niti ni prišlo, saj sadež ni preživel dolge poti sredi vročega poletja do doma. Vendar je bila ljubezen do te goste, skoraj florescentno rumene, aromatizirane pijače močnejša, pomešana z vztrajnostjo in kančkom ponosa.  Poiskal je lokalnega dobavitelja limon z obale Amalfija in poskusil znova. Rezultat je bil spodbuden in domače zaloge so kmalu pošle ob glasnem odobravanju prijateljev in sorodnikov. Vmes je eksperimentiral tudi z različnimi tehnikami in sestavinami in končno prišel do pravega ravnovesja, ki daje Limoni Šik prepoznaven okus.

Limonin liker zato od samega začetka izdelujemo izključno iz neškropljenih limon z obale Amalfija. Ta vrsta limone je večja od teh, ki jih najdemo v naših trgovinah, ima bistveno debelejšo lupino, je bolj kisla in ima močnejši vonj. Sadež najprej operemo, da odstranimo prah, ki se je nabral med skoraj tisoč kilometrov dolgo vožnjo. Potem jih ročno olupimo in olupke potopimo v 96 odstotnem etanolu (najbolj čist etanol, ki se v medicini uporablja za tinkture, in ne vsebuje metanola) ter jih prepustimo postopku maceracije, ki traja 60 dni. Dodamo destilirano vodo in sladkor ter pustimo počivati nadaljnjih 60 dni v temnem in hladnem prostoru.

Smo butična, družinska proizvodnja, ki je kot prva v Sloveniji registrirana za proizvodnjo limoninega likerja, pravega limoncella. Vendar nas želja po spoznavanju novega žene še dlje. Tako smo proizvodnji limoninega likerja dodali še proizvodnjo pomarančnega likerja, Oranži Šik. Poskušamo pa tudi že nove okuse in sestavine. Ker verjamemo v krožno gospodarstvo in trajnostno proizvodnjo, pri nas ničesar ne zavržemo. Sadeže, ki smo jim odstranili lupino za proizvodnjo likerja, spremenimo v slastne domače marmelade oziroma viške sadja prevzemajo lokalni gostinci, ki jih uporabijo v svojih obratih.

*Proizvodnja po predpisanem tehnološkem postopku ter recepturi. Zunanja laboratorijska analiza (NLZOH Novo Mesto) na invertni sladkor in stopnjo alkohola. Sledljivost zagotovljena s serijsko številko ter količino polnjenja.

Specifikacija proizvoda je izdelana na podlagi Pravilnikom o specifikaciji kmetijskih pridelkov oziroma živil (Ur.l. RS, št. 28/04, 45/08) s spremembami.